dinsdag 31 mei 2022

Met Maria openstaan voor de Geest

Vandaag, 31 mei, vieren we de gedachtenis van Maria’s Bezoek aan Elisabeth, ook genoemd: Maria-Bezoek of Maria-Visitatie. Op het einde van de meimaand-Mariamaand, enkele maanden na het feest van Maria-Boodschap en enkele weken vóór het feest van de geboorte van Johannes de Doper, gedenken we hoe Maria, toen ze vernomen had dat ze moeder zou worden van Gods Zoon, op weg ging naar haar nicht Elisabeth die in verwachting was van Johannes de Doper. Dat wordt verteld in het bekende evangelie van dit feest: Lucas 1, 39-56, dat we gedeeltelijk ook op de vierde adventszondag hebben gelezen. Maar vandaag luisteren we nog verder: hoe Maria haar vreugde uitspreekt in het Magnificat: “mijn hart prijst hoog de Heer…”.
Dit jaar valt deze mooie Mariagedachtenis midden in de pinksternoveen: de negen dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren, negen dagen van voorbereiding op het Pinksterfeest, negen dagen van uitdrukkelijk gebed om de bijstand van de Heilige Geest, in verbondenheid met de ganse kerkgemeenschap.
De Latijnse oratie van deze dag maakt de band tussen dit feest en het bidden om Gods Geest. Het helpt ons te bidden om zoals Maria open te staan voor Gods Geest, Gods Inspiratie:
“God, Gij hebt de heilige Maagd Maria, toen zij in verwachting was van uw Zoon, ingegeven (‘inspirasti’ – geïnspireerd) Elisabeth te bezoeken. Wij bidden U dat wij, samen met Maria, altijd uw grootheid kunnen prijzen (‘magnificare’ – magnificat, mijn ziel maakt groot de Heer…), wanneer ook wij de ingevingen volgen van de Heilige Geest ( ‘afflanti Spiritui obsequentes’ – lett.: ons laten leiden door de Geest die ons toeblaast)”.
We kunnen vandaag in ons persoonlijk gebed vragen dat wij iets van Maria’s openheid voor Gods Geest mogen ontvangen, zodat ook wij geïnspireerd worden om op weg te gaan naar onze medemensen en zo ontdekken dat God kleine mensen groot maakt. We kunnen daarvoor ook samen bidden, in het zoomgebed deze avond om 20u. U kan meedoen via deze link:
https://us02web.zoom.us/j/82737347451?pwd=RnVFTCtuejRiU2NoK3k2VHVrZDNvdz09

Pastor Benno.

Maria bezoekt haar nicht Elisabeth
© Wikimedia