donderdag 23 maart 2023

Kerkje

Het Spaanse, voormalige dorpje San Roman de Sau haalde deze week het nieuws. Dat kan verwonderen, want deze plaats, niet zo ver van de Spaans-Franse grens, is in 1963 bij de bouw van een stuwmeer onder water gezet. Het probleem blijkt namelijk te zijn dat er zoveel droogte is in Catalonië, dat het stuwmeer slechts een tiende van de normale waterhoeveelheid bevat en dat daardoor het oude dorpskerkje opnieuw zichtbaar is geworden en zelfs te voet kan betreden worden. Het is een beeld dat te denken geeft.
Zou het in het leven niet vaker zo zijn dat schaarste – of ‘nood’ in ruimere zin – een mens teruggooit op zichzelf en confronteert met oude verhalen, die in de diepte aanwezig zijn? Het gaat in het beeld om een kerkje uit de elfde eeuw – een plaats waar mensen generaties lang troost, rust en vertrouwen vonden. Kun je dat in één keer uitwissen door het onder water te laten lopen? Is wat duizend jaar heeft bestaan werkelijk verdwenen door het werk van de ingenieurs of is het alleen verborgen en zijn er dus omstandigheden waarin we er terug naartoe kunnen om er te rijkdom van te ervaren?
Ik vraag me verder af of het ook niet omgekeerd zou kunnen werken: als we onszelf beperkingen opleggen – dat is wat de veertigdagentijd wil doen – en dus onszelf ‘kunstmatig’ met schaarste confronteren, zou ook dat ons helpen om naar de diepte te gaan en misschien wel God op het spoor te komen, van wie de aanwezigheid in ons leven door omstandigheden wat verwaterd was? Het zou ons nog kunnen gebeuren dat we bondgenoten terug vinden, die we helemaal uit het oog verloren waren. Ik vind het een hoopvolle gedachte.

Tony, pastor