zaterdag 18 maart 2023

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 19 maart: vierde zondag van de Veertigdagentijd – A: Johannes 9, 1-41

De vierde zondag van de veertigdagentijd draagt ook een Latijnse naam: ‘zondag Laetare’, naar het eerste woord van de gregoriaanse intredezang van deze zondag: « Laetare, Jeruzalem », « verheug u, Jeruzalem… juicht van vreugde, allen die eens hebt getreurd! » (naar Jesaja 66). De kerkgemeenschap is blij omdat de vasten halverwege is: het is ‘halfvasten’. Pasen komt dichterbij. We moeten niet in zak en as blijven zitten, maar we mogen ons al verheugen op het vieren van Jezus’ verrijzenis en van ons nieuwe leven in Hem.
Op deze zondag lezen we het tweede van de drie ‘doopevangelies’, die worden gebruikt om de doopleerlingen voor te bereiden op hun doopsel en om ons allen weer bewust te maken van wat het betekent: gedoopt zijn, leven als gedoopte.
We horen het evangelie van de ‘blindgeborene’: een man die sinds zijn geboorte blind is. Ook wij allen zijn in zekere zin ‘blindgeborenen’: wij zijn in het bestaan ‘geworpen’ zonder te weten waarom we er zijn, zonder in te zien waarom wij leven.
Jezus doet de blindgeborene zien, zo vertelt het evangelie. En nu begrijpen we: Jezus doet ook ons ‘zien’. Hij doet ons de zin van het leven ‘inzien’: Hij doet ons begrijpen dat God ons graag ziet en uitnodigt om te leven in zijn liefde, zelfs over de dood heen, en om in die liefde te leven voor elkaar. Dat is de zin van het leven. Dat is de enige manier om gelukkig te worden.
De blindgeborene moet zich gaan wassen in de ‘vijver van Siloam’. In de Bijbel hebben namen dikwijls een symbolische betekenis. ‘Siloam’ betekent: ‘gezondene’. En zo begijpen we nu: bij ons doopsel zijn ook wij als het ware gewassen in het water van de Gezondene, verbonden met Jezus die is gezonden om ons Gods liefde te leren kennen.
Aan het einde van dit evangelie vraagt Jezus aan de blindgeborene: « Gelooft ge in de Mensenzoon? » De blindgeborene antwoordt: « ik geloof, Heer ». Tijdens de Paaswake zal ook aan ons gevraagd worden: « Gelooft gij in de Vader, de Zoon en de Heilige Geest? ». En wij kunnen antwoorden: « Ja, ik geloof! ». Moge deze veertigdagentijd ons helpen om met ons hart ‘in te zien’ wat onze mond daarmee zegt: Jezus is het « Licht der wereld » (Joh 9, 5). Leven als gedoopte is: zien hoe Jezus licht brengt in ons bestaan.

Pastor Benno

Sebastian Jaud, Genezing van de blindgeborene,
1823, Katholieke kapel St. Ottilia, Roth, Beieren, Duitsland
GFreihalter, bew. Rabanus Flavus, via wikimedia commons