donderdag 15 juni 2023

Heilig Hart

Er zijn vele manieren om naar Jezus te kijken en elke tijd heeft wel zijn eigen favoriete wijze gehad.
Jezus zien als Koning gebeurde misschien vooral in de ontstaanstijd van de Chiro; velen zien tot vandaag in Jezus de bron voor hun sociale inzet. Vorige week vonden we in Jezus inspiratie op het feest van het Sacrament – Jezus die zich in Brood en wijn als voedsel geeft. Deze week kijken we naar Jezus als het Heilig Hart, feest van morgen, vrijdag. We kijken in essentie natuurlijk altijd naar dezelfde figuur. Maar er wordt gekeken vanuit een andere hoek, een verschillend perspectief, waardoor men telkens andere aspecten bekijkt.
Wat je bedoelt als je tegen iemand zegt: “Jij bent mijn hartje!”, hoeft waarschijnlijk weinig betoog. Vrij algemeen wordt het hart bekeken als de woonplaats van de liefde – vraag dat ook maar eens aan iemand die in de ban is van een “hartendief” of iemand die afziet omwille van een “gebroken hart”.
Kijken naar Jezus Heilig Hart is kijken naar de liefde waarmee Jezus liefheeft en dan liefst niet (alleen) naar zijn liefde voor mensen lang geleden of ver weg, maar zijn liefde voor mij. Misschien hebben niet alle afbeeldingen en prenten die ooit gemaakt zijn van Jezus Heilig Hart de tand des tijds even goed doorstaan. Maar in wezen is het thema bijzonder ‘jong’, fris en levendig: Jezus die mij bemint, liefheeft, waardeert, kansen geeft en bemoedigend toelacht. Tegelijk zo fragiel en kwetsbaar, maar evenzeer sterk en onverwoestbaar, zoals de liefde altijd is.
Ik mag het morgen vieren in de onvolprezen basiliek van het Heilig Hart van Koekelberg, zo omstreeks 19 uur. Allen die zich in Zijn liefde weten zijn meer dan welkom!

Tony, pastor