zaterdag 3 juni 2023

Stilstaan bij het evangelie

Zondag 4 juni, Heilige Drievuldigheid-A : Johannes 3, 16-18

Op het feest van de Heilige Drievuldigheid doet de liturgie ons mediteren over het grote mysterie van Gods Drievuldigheid of Drie-eenheid : God is Vader, Zoon en Heilige Geest ; drie Personen in één God.
Het kan een beetje raar lijken dat juist in het evangelie van dit feest wel gesproken wordt over de Vader en de Zoon, maar niet over de Heilige Geest : « Zozeer heeft God de wereld liefgehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat al wie in Hem gelooft, niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben ». En toch.
« Zozeer heeft God de wereld liefgehad… » God is liefde. Die woorden zijn ons zo bekend en worden zo dikwijls herhaald, dat ze misschien niet meer tot ons doordringen, dat we niet meer beseffen wat ze eigenlijk betekenen : de kern van alles, het mysterie dat ons draagt en omgeeft, is liefde. De essentie van ons bestaan is : dat wij bemind worden. Onze oorsprong en onze bestemming is : liefde.
Die liefde hebben we leren kennen in Jezus. Door Hem weten we dat God liefde is, dat Hij ons graag ziet. Dat is niet zomaar een toevallige ontdekking geweest. Integendeel, God heeft zich willen doen kennen in Jezus, Hij heeft zelf het initiatief genomen om ons te doen ervaren dat Hij ons graag ziet : de Vader heeft ons « zijn eniggeboren Zoon gegeven » .
En waarom ? « Opdat al wie in Hem (de Zoon van God) gelooft, niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben ». God wil dat wij leven, gelukkig leven, de volheid van leven be-leven, altijd leven, Liefde wil dat de beminde leeft. Wij zijn bestemd om in en van Gods liefde te leven, zelfs over de dood heen.
God reikt ons zijn liefde aan in Jezus. Die liefde aanvaarden is : geloven. Geloven is veel meer dan iets aannemen met je verstand. In ons werkwoord ‘geloven’ zit het Engelse werkwoord ‘to love’, beminnen. Beide hebben etymologisch dezelfde stam. Geloven is : de levende Jezus in je leven binnenlaten, in relatie met Hem gaan leven, Hem beminnen, Hem graag zien. Dat is een persoonlijke keuze. Geloven is kiezen voor Jezus, voor God, voor het leven. En dat is het wat de Heilige Geest in ons bewerkt. Hij is het ‘liefdevuur dat ons doordringt’, zoals we zingen in het bekende lied. De Heilige Geest is Gods ‘aantrekkings-kracht’ in ons die ons op Hem richt. God ziet ons zo graag, dat Hij ons niet alleen laat in onze keuze voor het leven, voor het geluk, voor de liefde, voor Hem. Hij trekt ons naar zich toe. Hij wil ons laten leven in de liefde, die Hij zelf is.

Pastor Benno

Gods eniggeboren Zoon
© Vsnetsov via wikimedia commons