maandag 20 juni 2022

Knaldrang

'Knaldrang' was het woord van het jaar 2021. Hoe hard hebben velen er niet naar uitgekeken dat het weer zou worden zoals vroeger. Dat zal allicht de reden zijn waarom er vandaag, nu het weer mag, een hele resem aan initiatieven doorgaat. Ik hoorde deze week iemand zeggen: "Ik moet zaterdag kiezen tussen drie- en zondag tussen twee initiatieven. En dat brengt opnieuw stress mee: 'keuze stress', want we willen niets missen.
Toch zien we vandaag de dag bij verenigingen, vormingsinitiatieven en zelfs evenementen iets gebeuren wat we niet verwachtten. Heel wat initiatieven hebben te weinig inschrijvingen en moeten geannuleerd worden. Ook in onze kerken zien we dat een deel van de mensen niet terug naar de viering komt. Als reden hoor je dikwijls: "We zijn het nu gewoon voor de TV".
Vorige week hoorde ik op de radio een gesprek rond deze problematiek. De professor vertelde dat onze hersenen juist aangepast zijn aan dat lagere ritme van tijdens de corona, aan minder stress, waardoor we er bij onszelf de rem op zetten.

Knaldrang wordt Knalkramp !

Ik hoop dat we tijdens de komende vakantiemaanden terug ons evenwicht vinden, zodat we in september het nieuwe werkjaar 'normaal' kunnen starten. Dat we er naar uitzien om elkaar terug te zien en samen gemeenschap vormen. Kerk vormen, waar Jezus onze leidsman mag zijn die ons leidt naar God en naar de mensen die op onze weg geplaatst worden.

Pastor Mariette