dinsdag 25 januari 2022

Bekering

Op 25 januari vieren we de ‘bekering van de heillige apostel Paulus’. Deze avond zullen we dat ook doen in het zoomgebed. De figuur en de brieven van Paulus zijn van enorm belang voor het christendom. Ons geloof en onze verkondiging zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op de brieven van Paulus, naast de evangelies en de andere apostelbrieven natuurlijk.
De bekering van Paulus is het begin geweest van die grote inbreng van Paulus in het christendom. Daarvan maakt deze feestdag ons elk jaar weer bewust.
Paulus’ bekering wordt op drie plaatsen beschreven in het boek der Handelingen van de apostelen en ook Paulus zelf getuigt er enkele keren kort over in zijn brieven. Paulus is op weg naar de stad Damascus om de christenen daar te gaan vervolgen. Plots wordt hij omgeven door een licht, hij valt neer en hoort een stem: “Ik ben Jezus, die gij vervolgt”. Die ervaring verandert zijn leven. In plaats van de christenen nog te vervolgen wordt hij zelf christen en gaat hij het evangelie verkondigen op vele plaatsen in de toenmalige wereld. We lezen nog steeds zijn brieven aan verschillende christengemeenschappen, waarin hij zijn geloof verwoordt.
Maar zijn bekering zelf is voor ons een oproep om ook open te staan voor Jezus’ aanwezigheid en werking in ons leven en in ons samenleven. Ook wij worden opgeroepen om doodlopende wegen achter te laten en nieuwe wegen te gaan in Jezus’ licht.
Het feit dat het feest van de bekering van Paulus de laatste dag is van de gebedsweek voor de eenheid van de christenen, is natuurlijk ook niet zonder betekenis. Ook de christelijke kerken zijn geroepen om een weg van bekering te gaan: naar Christus toe en zo naar elkaar toe. Vandaag kunnen we ons dan ook laten inspireren door het gebed voor deze laatste dag van de gebedsweek:
‘Barmhartige God, als we slechts één weg kennen en we denken dat we die opnieuw moeten gaan, als we denken dat alle wegen geblokkeerd zijn en wij toegeven aan wanhoop, zijt Gij er altijd. Gij zijt de God van nieuwe beloftes. Gij zijt er en opent een nieuwe weg, een voor ons onverwachte weg. Wij danken U, want Gij overtreft al onze verwachtingen. Wij danken U voor de wijsheid die ons begrip te boven gaat. Wij danken U die wegen voor ons opent die rijk zijn aan onvoorziene mogelijkheden. Als we op onze kaart kijken en onze weg niet vinden, treffen wij U altijd aan, Gij die ons leidt langs een perfecte weg. Door Jezus Christus onze Heer en in de gemeenschap van de Heilige Geest, moge Hij ons altijd terugbrengen bij U. Amen.’

Pastor Benno.

Wie vanavond nog wil meebidden in het zoomgebed om 20u. en nog geen link ontvangen heeft, kan vooralsnog een mail zenden naar Mariette Dhondt: mariette.dhondt@gmail.com