donderdag 20 januari 2022

Hou van het leven

Dit keer geen spreuk van Bond Zonder Naam als inspiratiebron, al zou dat best in het spreukenrijtje passen. Vanwaar dan die inspiratie?
Een aantal keer per jaar spreek ik af met een vriendin uit mijn Leuvense studententijd. Meestal bezoeken we dan eerst en tentoonstelling of museum om daarna iets te gaan eten en bij te praten.
Vandaag was ook zo’n dag en gelukkig kon het, alle coronamaatregelen in acht nemend.
We bezochten deze voormiddag de tentoonstelling met werken van David Hockney in Bozar. Gelukkig had ik al in december tickets gereserveerd want de tentoonstelling is ondertussen uitverkocht. In coronatijden een tentoonstelling bezoeken verloopt wel rustiger want per tijdslot worden maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten.
De kunstenaar maakte in zijn werk een hele evolutie door en experimenteerde met verschillende kunststijlen. Dat komt ook in de tentoonstelling aan bod omdat zowel oudere als recente werken te bewonderen vallen. Een heel mooi schilderij is dat van zijn ouders en zeker de reeks ‘In NormandiĆ«’: bomen, bloemen, groen in een grote verscheidenheid aan kleuren.
Op het einde van de tentoonstelling kan je kijken en luisteren naar een interview met de kunstenaar via Zoom. De slotvraag van de interviewer was welke boodschap hij aan de bezoekers wilde meegeven. Zijn antwoord was: ‘Hou van het leven! Hou van het leven! Hou van het leven!’
Een boodschap die hartverwarmend klonk in deze coronatijden.
En ik dacht: ‘Van het leven houden, is dat niet wat God voor ons wil?’

Pastor Chris

© Pixabay