dinsdag 4 januari 2022

Langs een andere weg

“Zij vertrokken langs een andere weg naar hun land”. Zo wordt er verteld over de wijzen in het evangelie van vorige zondag, het feest van de Openbaring van de Heer, ‘Driekoningen’. De wijzen namen vanuit Betlehem een andere weg om naar hun land terug te keren. Ze deden dat om Herodes te vermijden, lezen we.
Een andere weg naar huis terugnemen als je ergens naartoe bent geweest, dat kan je inderdaad doen omdat er op de heenweg iets gebeurd is, omdat je gevaar wilt vermijden, of een file, of een omleiding, of een slecht wegdek enz.
Maar je kan ook een andere weg terugnemen, gewoon voor het plezier om eens iets anders te zien. Dat doe ik nogal eens, als ik de tijd heb: langs een andere weg terug naar huis gaan of rijden, langs een andere wijk, een ander stadsdeel, een ander deel van een streek. Zo kan elke tocht, elke reis, elke uitstap – zelfs al is het voor het werk of gewoon om boodschappen te doen - toch iets avontuurlijks hebben. Je ziet nieuwe dingen en nieuwe landschappen, in de stad ontdek je winkels of café’s of restaurantjes die je nog niet kende, of je vindt zelfs een betere weg dan degene die de GPS aangeeft…
De wijzen keerden langs een andere weg naar hun land terug nadat ze Jezus hadden ontdekt. Jezus ontmoeten kan een mens nieuwe wegen doen gaan: onverwachte, zelfs ongebaande wegen. Om als nieuwe mensen écht thuis te komen.
Moge de ontmoeting met Jezus ook ons op nieuwe, avontuurlijke wegen brengen in dit nieuwe jaar en altijd weer.

Pastor Benno.

Mannette © Pixabay