Sinds de voorbije advent volgen we in de liturgie de lezingencyclus van het C-jaar. Gedurende dit jaar lezen we meestal uit het Lucasevangelie. Vanaf deze zondag worden in de tijd door het jaar de belangrijkste stukken uit dit evangelie gelezen in de volgorde waarin ze opgetekend zijn. Zo horen we vandaag het begin van het evangelie volgens Lucas. We vernemen hoe hij zijn boek opdraagt aan de « edele Teofilus », een verder onbekend man, maar wiens naam in het Grieks betekent : « vriend van God ». Eigenlijk richt Lucas zich dus tot alle mensen die vriend of vriendin van God willen zijn. Lucas schrijft « met de bedoeling u te doen zien hoe betrouwbaar de leer is waarin gij onderwezen zijt ». We lezen het evangelie telkens weer in de kerk en thuis om Jezus en zijn boodschap beter te leren kennen en zo te ondervinden hoe Hij een betrouwbare gids is om de zin van het leven te ontdekken en gelukkige mensen te worden.
In 2019 heeft paus Franciscus deze zondag uitgeroepen tot ‘Zondag van het Woord van God’. Het was de bedoeling van de paus dat op deze zondag in de liturgie en in de verkondiging gewezen wordt op het belang van de bijbel in ons christen-zijn en dat we aangespoord worden om eerbied te hebben voor het Woord van God in de bijbel, ons erin te verdiepen en het ook daadwerkelijk op ons leven te leggen. Trouwens, voor ons is Jezus zelf het Woord van God dat mens geworden is. Naar Hem luisteren is Hem in ons leven binnenlaten. ‘De Schriften niet kennen, is Christus niet kennen’, zei de geleerde heilige HiĆ«ronymus al in de vijfde eeuw.
En tenslotte : deze zondag valt dit jaar in de ‘gebedsweek voor de eenheid van de christenen’. Over heel de wereld bidden christenen van verschillende kerken en gezindheden dat ze naar elkaar toe mogen groeien. De eenheid van de christenen, maar ook de eenheid in onze parochies en gemeenschappen kan maar groeien als we samen echt luisteren naar Gods Woord, naar Jezus. Als we leren luisteren naar God, leren we ook luisteren naar elkaar.
Pastor Benno.