zaterdag 5 maart 2022

Stilstaan bij het zondagsevangelie

1ste zondag Vasten - jaar C: Lucas 4, 1-13

‘Door de Geest naar de woestijn gevoerd’

Bij het herlezen van dit evangelie moest ik terugdenken aan een korte woestijntocht tijdens een vakantie in Tunesië. Een gebruikelijke aanbieding voor toeristen: een klein beetje woestijnervaring.
Een aantal Godly Play-verhalen spelen zich af in de woestijn. En telkens begint het verhaal met het wijzen op de gevaren en verlatenheid van de woestijn. Een plaats waar de meeste mensen niet vrijwillig naartoe gaan.
En vandaag lezen we hoe Jezus helemaal alleen de woestijn intrekt om er veertig dagen te verblijven. ‘Vol van heilige Geest keerde Jezus terug van de Jordaan.’ (Lc.4,1)
Jezus had zich door Johannes laten dopen in de Jordaan. En een stem uit de hemel had geklonken: ‘Jij bent Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik vreugde vind.’ (Lc.3,22)
Na Zijn doopsel trekt Jezus de woestijn in om zich voor te bereiden op zijn leven ten dienste van de mensen en van God. En op het einde van die periode wordt Hij door de duivel op de proef gesteld: bezit, macht en aanzien worden Jezus voorgelegd als alternatieve levenskeuzes. Met Schriftwoorden uit het boek Deuteronomium weerlegt en weerstaat Jezus deze bekoringen om helemaal te leven vanuit de verbondenheid met Zijn Vader.

Pastor Chris

Op Aswoensdag is voor ons de Vasten begonnen, onze tocht op weg naar Pasen.
Om daar te kunnen aankomen moeten we eerst de woestijn door,
net als de Israëlieten, net als Jezus.
De woestijn brengt ons tot inkeer
en zet ons op het spoor om op een eerlijke wijze
naar onszelf te kijken, naar de ander te kijken, naar God te kijken
Het is aan iedereen de plaats geven die God hem of haar toekent,
het is God Zijn plaats geven, God die leven is.

Elsum

Woestijn: een plek van afzondering, en een plek van keuzes
© Rodnae productions via wikimedia commons