zaterdag 12 maart 2022

Stilstaan bij het zondagsevangelie

Tweede zondag in de Veertigdagentijd - C: Lucas 9, 28b-36

Op de tweede zondag van de Vasten wordt elk jaar het evangelie van de Gedaanteverandering gelezen. Drie leerlingen hebben een bijzondere ervaring met Jezus, een soort Paaservaring. Zij mogen al iets inzien van wie Jezus echt is, zij krijgen al een voorsmaak van zijn leven als Verrezene, waardoor ze later beter zullen begrijpen wat Jezus zegt over zijn lijden en dood.

Wij krijgen dit evangelie elk jaar te horen op onze weg naar Pasen. Ook wij krijgen even een voorsmaak van het einddoel van onze tocht van veertig dagen: het vieren van Jezus’ verrijzenis en ons nieuwe leven in Hem. De veertigdagentijd is de tijd bij uitstek om ons door Jezus en zijn Boodschap te laten vernieuwen, om met nieuwe ogen naar Jezus maar ook naar ons eigen mens-zijn en ons christen-zijn te kijken, om gaandeweg te ontdekken dat achter de werkelijkheid de Werkelijkheid oplicht.

In dit C-jaar lezen we het evangelie van de Gedaanteverandering van Jezus in de versie van Lucas. Hij is de enige evangelist die vermeldt dat Jezus van gedaante verandert «terwijl Hij in gebed was». Het intense contact met zijn Vader doet Jezus van aanblik veranderen. Wij worden in de Vastentijd ook uitgenodigd om ons meer dan anders toe te leggen op het gebed, het contact met God, het ‘luisteren’ naar God. Het gebed kan ook ons veranderen, kan licht brengen in donkere dagen en schittering in de grijsheid van het bestaan. Zo worden wij meer en meer ‘Paasmensen’, mensen die leven geven en licht verspreiden.

Pastor Benno.

De gedaanteverandering van Christus
©Willem van Herp via wikimedia commons