donderdag 23 april 2020

En de echte Brusselaars?

Op algemene aanvraag moeten we toch ook even stilstaan bij die vraag: na de West-Vlamingen en de Limburgers: kunnen de Brusselaars ook zingen?
Nadat ik vanochtend in de krant een stukje las (inzet bij de bespreking van het boek "Rust voor je brein" van Luc Swinnen met vijf tips voor een gezond brein - zie onder) bedacht ik immers dat er aan dit lijstje nog zeker vijf belangrijke tips ontbreken! (Niet dat ik zo'n goed brein heb, wel integendeel: zonder deze tips zou het nóg miserabeler zijn...) Met uw goedkeuren zou ik u, bovenop het onderstaande artikeltje, nog graag vijf andere tips willen aanbieden (al was het maar om geen verjaardagen te vergeten - overigens is het vandaag de verjaardag van pastor Gino)

1. Lachen. We doen het te weinig. Hoe lang is het geleden dat u nog eens tranen hebt gelachen? Hebt u gemerkt hoeveel zuurstof dat aan uw geest heeft gebracht, sterker: hoe dat heel uw dag opentrekt? Ik kan me voorstellen dat u zich dat één week later nog herinnert, ge moet niet vragen! Laten we in deze wat deprimerende tijden dus terug beginnen met elkaar moppen te vertellen (bv. kent u de laatste al? Ik ook nog niet :-)
2. Zingen. Daar heb je het. Als je te gevoelige buren hebt, doe het onder de douche of tijdens het wandelen, maar luidop een mooi lied zingen, kan je helemaal opentrekken. Daar wordt je een ander mens van! Laat u eens gaan...!
3. Meditatie. (Dit is niet hetzelfde als nadenken en het valt ook niet samen met stilte, als heb je er (innerlijke) stilte bij nodig.) Meditatie is de tijd nemen om je gedachten stil te leggen (zoals je hopelijk weet is dat niet zo eenvoudig...) en gewoon die tijd bij jezelf aanwezig te zijn.
4. Gebed. (Dat is niet zelden een volgende stap na meditatie) Gebed is de tijd om aan God aandacht te geven. Het kan door aan Hem voor te leggen wat je bezig houdt. Het kan ook door te luisteren en aandachtig te zijn voor wat Hij - op zijn typisch discrete wijze - aan ons wil duidelijk maken. Je wordt daar een ander mens door (en zeg nu niet dat je er geen tijd voor hebt!)
5. Een blog maken. (En als dat door omstandigheden praktische niet haalbaar is, is een blog lezen ook al goed, bij voorkeur een parochiale blog, best een pinksterblog). (U bent dus goed bezig ;-)

Omdat we al onmiddellijk een aantal van die dingen willen combineren - en dus ook een aantal Brusselaars willen laten zingen - zullen we zondag samen bidden en zingen, zoals u HIER al kon lezen...

Tony, pastor