zondag 26 april 2020

Zondag

Hebt u er bij stilgestaan vanmorgen? Het is zondag! In coronatijden is het verschil tussen de dagen misschien niet altijd even goed merkbaar (is het nu dinsdag of is het woensdag?) maar de zondag blijft toch een categorie apart. Toen in oud-oudtestamentische tijden alle dagen werkdagen waren, bestond er geen weekritme. Alle dagen waren effectief gelijk. We staan er niet meer bij stil hoe buitengewoon het is dat de God van Israël een dag schiep waarop niet moest gewerkt worden, maar die voor Hem was bedoeld. Eens niet de economie, maar God die voorrang kreeg - en dat niet gedurende een aantal lockdown weken maar voor altijd. (Trouwens in het Frans zegt men 'dimanche': het woord komt van 'dies Domenica': de dag van de Heer!)
Bovendien is het derde Paaszondag. We mogen ook vandaag Pasen vieren: het feest is zo groot dat we het onmogelijk op één zondag gevierd krijgen en er wel zeven nodig hebben: tot Pinksteren (en dan nog: eigenlijk is elke zondag voor de Kerk een 'Paaszondag': we vieren de Verrezene elke week opnieuw!).
Vandaag dus zondag... hebt u het gemerkt? De croissantjes bij het ontbijt? Of vooral: een moment om het stil te maken... en om aan God tijd te geven. Tv-mis, gebed, meditatie: het kan hopelijk allemaal helpen.
Misschien kan de muziek wel helpen. Er is voor mij geen echte zondag zonder de Toccata van Widor, die naar mijn gevoel op sublieme wijze de vreugde omwille van de zondag uitdrukt. Geniet ervan. Zalige zondag!

Tony, pastor