woensdag 22 april 2020

Help, de kapper is dicht...

Hunkert u er ook zo naar dat de kappers terug open gaan? Ik hoorde het deze week enkele mensen zeggen. We voelen ons precies "wat minder" of "wat anders" mens nu we onze haartooi wat zijn gang moeten laten gaan. (Ik zag deze week, en dat was lang geleden, iemand met een echte hanenkam: aan de zijkanten helemaal kaal geschoren en het lange haar in het midden recht omhoog... ik vermoed dat het kapper-doe-het-zelf was...)
Anderzijds: waar maken we ons druk om: we mogen toch niet buiten en behalve de boodschappen (en een videoconferentie?) is er toch niemand die ons ziet. Zo lijkt het alsof "de Heer neemt en geeft": waarom moet je dringend nieuwe kleren kopen, als je er toch maar mee "op je kot" blijft zitten?
Op de duur vraag je je af of we toch echt niet te veel bezig waren met de uiterlijkheden en het essentiële er moest aan inboeten. "Kijk eens naar de bloemen in het veld", zei Jezus daarover. Is dat dan toch meer dan alleen voor naïevelingen gedoeld?
Als we het dan hebben over die essentie, schiet mij plots, als was het een oorwurm, een zin uit een kerklied door het hoofd: "wij zijn elkanders hart en hand". Ik ontdek hoe bevrijdend het kan zijn om voluit een lied te zingen (hopelijk zijn de buren een beetje verdraagzaam...). Waarom niet een keer Zingt Jubilate 527: Daar ligt de essentie: wie en wat we voor elkaar kunnen zijn. Ik heb de tekst opgezocht. Hij gaat helemaal over kleding en innerlijk en essentie...


Bekleedt u met de nieuwe mensen houdt u naar de Heer gewend,
maakt u gereed en blaakt van vuur, verwacht zijn uur.
Leg daarom alle leugen af, al wat bederft is voor het graf,
maar doe van die is opgestaan, de waarheid aan.
Wij zijn elkanders hart en hand op weg naar het beloofde land;
verdraag en steun de zwakken maar, vergeef elkaar.
En gaat niet toornig in de nacht, maar laat de vrede als een wacht
uw slaap verlichten; in uw droom gaan eng'len om.
O broeders, zusters van de Heer: geeft aan de boze plaats noch eer,
maar arbeidt liever voor het brood, en deelt in nood.
Hebt gij niet van de dag gehoord, dat God zal richten met zijn Woord?
Zo doet dan heden aan de tijd gerechtigheid!


Tony, pastor