woensdag 1 april 2020

Vandaag gratis bier!


Het kan sommigen wel verbazen, maar het christendom heeft eigenlijk niet zoveel moeite met geestrijke drank. Onze islamitische zusters en broeders mogen geen alcohol consumeren, bij ons is het anders. Jezus had op dat punt zelfs een bepaalde reputatie (cfr Lucas 7,34: De Mensenzoon is gekomen, hij eet en drinkt wel, en jullie zeggen: “Kijk, wat een veelvraat, wat een dronkaard, die vriend van tollenaars en zondaars.). Wie trouwens het Kanawonder goed leest: nadat de reeds voorziene wijn allemaal geconsumeerd was, zorgde Jezus voor honderden liter extra wijn - van overvloed gesproken!
Ook in de geschiedenis van de kerk heeft men de alcohol nooit echt gemeden: denk aan de traditie van de trappisten (of dichter bij ons: de abdij van onze pater Benno die haar naam ook aan lekker bier heeft verbonden!)
Het is dan goed om te weten dat de wijn in dat geval eigenlijk een dubbele betekenis heeft: zoals wijn iets heel anders is dan water, zo kan het dagelijkse leven plots heel anders worden als er tekens van genegenheid of liefde zijn. Het lijkt op het verschil tussen water en wijn: een hele dag eenzaamheid of één enkel bericht van iemand die laat weten dat hij om je geeft. Weet je: dat is inderdaad gratis. En ja, dat 'gratis bier' is hoegenaamd niet beperkt tot de eerste april alleen!

Tony, pastor