Eén van de minder toegankelijke boeken uit de bijbel is het boek van de Openbaring of Apocalyps. Het staat vol van symboliek, die de christenen in de tijd waarin het boek geschreven werd misschien wel allemaal begrepen, maar die vandaag veel minder toegankelijk is en zeker studie vraagt. In de liturgie komt dit boek wel af en toe aan bod in de lezingen, zo bijvoorbeeld op het feest van de Ten Hemelopneming van Maria (15 augustus), waar het begin van het 12e hoofdstuk wordt gelezen. Het eerste vers luidt:
En er verscheen een groot teken aan de hemel: een vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren. Het feit alleen dat men dit leest op het feest van half oogst geeft aan dat de Kerk dit kosmische beeld - dat, zoals verderop in het hoofdstuk blijkt, gaat over de universele strijd tussen Kwaad en Goed - toepast op Maria. Wat opvalt is de kroon van 12 sterren om haar hoofd - niet weinigen hebben gezegd dat de Europese vlag - 12 sterren in een ronde - op dit vers is geïnspireerd, al is dat nooit officieel beaamd (al was het maar om alle niet-christenen niet te bruuskeren; de kans bestaat inderdaad dat als de niet-christenen kennis zouden gehad hebben van dit vers, dat de vlag van Europa er anders zou uitgezien hebben.)
Is er een verband tussen Europa en Maria? Ik stel me Europa soms voor als een groep van min of meer eigenzinnige kinderen in een (toegegeven: bijzonder groot) gezin die maar met heel veel moeite (en behendigheid) kunnen samengehouden worden. (Ik zeg het misschien wat negatief, verontschuldig mij, maar ik bespeur toch bij vele mensen het verlangen naar meer eensgezindheid binnen Europa - al vindt anderzijds niemand het aantrekkelijk om daar stukjes eigenheid voor te verliezen.) Ik vind de stap naar Maria niet zo heel groot: is zij als "ons aller moeder" niet evenzeer geconfronteerd met een "gigantisch groot gezin" waar de eensgezindheid soms ver te zoeken is omdat velen zozeer hun eigen weg gaan? Ik voel haar aan als de 'supporter' van de eensgezindheid, omdat juist deze ons sterk maakt en ons de beste (enige?) kansen biedt om te overleven.
Oh ja. De oude Latijnse Vulgaatvertaling van de bijbel heeft het uiteraard niet over een "
kroon" van sterren. Daar wordt het woord "
corona" gebruikt, alsof de bijbelschrijvers zich al een idee vormden van het soort uitdagingen waar de mensheid nog voor zou komen te staan.
Tony, pastor