zondag 3 mei 2020

Hij is het

Staat u erbij stil? We zijn in de Paastijd! Het is inmiddels de vierde zondag van Pasen. Opnieuw zondag dus: tijd die ons gegund is voor God en voor elkaar. In de Paastijd in zijn geheel gaan we de weg van Pasen naar Pinksteren. De centrale vraag die in de liturgie van heel deze periode aan bod komt is deze: Waar is toch de verrezen Heer? Hoe kunnen wij hem in ons dagelijks leven anno 2020 ontmoeten?
Eén van de antwoorden die op die vraag wordt gegeven is het antwoord van deze vierde zondag, die ook wel de zondag van de Goede Herder wordt genoemd. Wat is een Goede Herder? En wat is het verschil met een vreemde (of een huurling)? De Goede Herder geeft zijn leven voor zijn schapen, want hij heeft een hart voor zijn schapen. Je herkent hem aan zijn inzet, zijn totale gegevenheid voor het welzijn van de kudde. De vreemde of de huurling daarentegen heeft in de eerste plaats zijn eigen project; hij is herder om den brode, in de mate dat hem dat uitkomt, maar hij loopt ervan weg op het ogenblik dat het zijn welzijn zou bedreigen.
Dat Goede Herderschap is geen kwaliteit van de persoon van de pastor die de gemeenschap leiding geeft. Deze persoon, priester of leek, is immers een zondig mens, zoals we dat allen zijn. (Ik spreek met kennis van zaken). De ware Goede Herder is Christus zelf, die doorheen de persoon van de pastor leiding geeft. (De enige verdienste van deze persoon bestaat er dan ook in om Christus zijn werk te laten doen en dat niet in de weg te staan, want anders blijft hij een huurling...)
We kunnen de Verrezen Christus dus vinden in de Goede Herder, de pastor die zich niet als een huurling gedraagt, maar zich inzet voor de gemeenschap naar het beeld van Christus.
De vierde Paaszondag is vanouds tevens de zondag om te bidden voor (nieuwe) roepingen voor het priesterschap en het religieuze leven. Voor herders dus. Zou u dat willen doen? Maar ik zou u tegelijk om een gebedje durven vragen voor de reeds actieve herders: dat ze de genade zouden krijgen zich steeds meer te openen voor het werk van de Goede Herder. Zeer hartelijk dank daarvoor!

Tony, pastor