donderdag 21 mei 2020

Morgen begint de Pinksternoveen

In de loop der tijden is de gewoonte gegroeid om gedurende de negen dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren heel bijzonder te bidden om de bijstand van de heilige Geest, de kracht van God. Wij hebben de heilige Geest al ontvangen bij ons doopsel en ons vormsel. Hij leeft in ons, Hij stuwt ons en Hij sterkt ons om het goede te doen, Hij helpt ons om Jezus te volgen en van Hem te getuigen door heel onze levenshouding. Dat doet Hij een heel jaar en ons leven lang, uiteraard. Maar de negen dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn een gelegenheid om ons daarvan meer bewust te worden en om zijn bijstand te vragen voor de Kerk en voor de samenleving en voor ons persoonlijk leven. En die bijstand, die hulp, hebben we wel nodig in deze coronatijd. We vragen ons allemaal af: hoe zal het verder gaan? Hoe gaat alles evolueren? Gaat het virus weer opflakkeren? Wanneer zal er een middel tegen dat virus komen? Hoe moet het verder met onze economie, met ons werk, onze zaak? Hoe moet het verder in de landen die zo zwaar getroffen zijn? Wat staat ons allemaal nog te wachten? Hoe zal ons leven er in de komende tijd uitzien? Bij al die vragen is het goed dat we de hulp van Gods Geest, Gods Wijsheid, Gods Inspiratie, Gods Energie vragen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de kerkgemeenschap en voor onze samenleving en zeker ook voor allen die er verantwoordelijkheid dragen.
Ik stel u daarom voor deze dagen van de Pinksternoveen bewust biddend mee te beleven. Het woordje ‘noveen’ komt van het Latijnse ‘novem’, negen. Negen dagen van intens gebed tussen Hemelvaart en Pinksteren. We weten ons daarbij verbonden met vele christenen die dit doen, overal ter wereld. Op internet en met name op Kerknet zijn er heel wat mooie manieren te vinden om elke dag te bidden gedurende deze noveen. Je zou ook elke avond het lied ‘Kom Schepper, Geest’ (Zingt Jubilate 409) kunnen zingen of bidden, zoals dat ook gebeurt in het avondgebed van het brevier, de vespers, gedurende deze dagen. Zoals we met een aantal mensen in de paastijd na het applaus van 20 u. het ‘Regina Caeli’ hebben gezongen, zo zouden we nu – ieder bij ons thuis – dit lied, het aloude ‘Veni Creator’ kunnen zingen, verbonden met elkaar.
En we zouden daarbij elke dag kunnen bidden om één van de negen vruchten van de Geest. Want in de brief van Paulus aan de Galaten (5,22) lezen we: “de vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid en zelfbeheersing”. Zoals er vruchten groeien aan een boom of een plant, zo groeien deze vruchten in hen die de heilige Geest in zich aan het werk laten. Waar je deze vruchten ziet groeien, is de heilige Geest bezig. Daarom zouden we op elke dag van het Pinksternoveen kunnen bidden om één van de negen vruchten van de Geest. U kunt zich elke dag laten inspireren door een gebed hier op onze Pinksterblog.
Ik wens u een inspirerende Pinksternoveen toe.
Moge de genade van de heilige Geest ons verstand en ons hart verlichten.

Pastor Benno