woensdag 6 mei 2020

De anderhalve meter samenleving

Wie dacht dat de anderhalve meter samenleving van vandaag een uitvinding is van deze tijd heeft het mis. Dit bestond al zo'n 800 jaar geleden. Deze gedachte trok mijn aandacht toen ik dit las deze morgen.
Toen Jezus zijn leerlingen uitzond gebeurde dat twee aan twee. In navolging daarvan deden de kloosterorders dat ook. Wanneer de Franciscanen en de Dominicanen op missie vertrokken om de Blijde Boodschap te verkondigen deden ze dit niet alleen. Samen met één of meerdere broeders gingen ze op pad. Maar wat daar wel speciaal aan was, ze liepen niet naast elkaar om gezellig te keuvelen, ze gingen in 'broederpas', anderhalve tot twee meter van elkaar. Zo liepen ze soms dagen lang  en legden grote afstanden af, samen maar toch alleen. 
Als je zo loopt zie je veel meer de schoonheid en grootsheid van de natuur en van de omgeving. Het is een manier om dichter bij God te komen, elk op zijn eigen manier, elk op zijn eigen ritme. Samen op weg om iets mooi te doen.
Misschien een uitdaging om in dit 'nieuwe normaal' proberen een kans te zien. Zou het niet kunnen dat we op die manier meer oog hebben voor wat rondom ons gebeurt? Dat we de kans krijgen om dichter bij de essentie te komen. Solidair zijn om uiteindelijk dichter bij God en dichter bij de mensen te komen.
Laat ons deze broederpas aanhouden om ons uiteindelijke doel te bereiken.

Mariette, pastor